‘Het nieuwe IKEA’ opent dertig stadswinkels

IKEA wil in de komende jaren wereldwijd zeker dertig winkels openen in stadscentra. Die moeten ongeveer een kwart van het formaat van een regulier woonwarenhuis krijgen. 

De stadswinkels maken onderdeel uit van ‘het nieuwe IKEA’ dat de komende jaren vorm moet krijgen. Met de kleinere vestigingen in stadscentra wil de meubelretailer toegankelijker worden. Andere maatregelen zijn het terugbrengen van het aantal producten op de winkelvloer, omdat tachtig procent van de klanten zijn zoektocht online begint. “We zien dat de wereld om ons heen verandert en daar willen we deel van uitmaken”, aldus head of retail Tolga Oncu tegenover The Wall Street Journal.

Ingka Group, met 367 winkels de grootste franchisenemer van IKEA, maakte donderdag bekend zijn winst in het afgelopen boekjaar met veertig procent te hebben zien dalen naar 1,47 miljard euro. Dat is naar eigen zeggen ‘onderdeel van het plan’ en het gevolg van zware investeringen. Naar verwachting komt de winst vanaf 2022 weer in de lift. “We zitten in een vier jaar durend proces om het bedrijf te transformeren”, aldus cfo Juvencio Maeztu in een toelichting.

IKEA kondigde onlangs al aan in Nederland 120 banen te schrappen. Wereldwijd gaan er 7500 banen verloren, terwijl er in de komende twee jaar 11.500 nieuwe worden gecreëerd.

IKEA opent stadswinkels in wereldsteden

IKEA wil wereldwijd winkels in de centra van zeker zes grote steden openen. De Zweedse meubelketen vestigt zich in ieder geval in Londen, Madrid, New York, Stockholm, Wenen en Shanghai om te testen hoe toekomstige winkels eruit moeten komen te zien.

De winkel in Madrid is afgelopen dinsdag geopend in Calle de Goya, op de plek waar eerst een winkel van Zara gevestigd was. Met een oppervlakte van ruim tweeduizend vierkante meter en vier verdiepingen is het de grootste stadswinkel van IKEA in Europa. Het aanbod bestaat uit ruim duizend producten en richt zich op de woonkamer met tafels, banken, stoelen, maar ook kleine artikelen als glazen en bloemen. Verder is er een restaurant in de stadswinkel te vinden.

IKEA opende vorig jaar een testwinkel in Calle Serrano, tevens in het centrum van de Spaanse hoofdstad. Daar heeft de retailer de beschikking over negenhonderd vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen. Daarbij gaat het om een tijdelijke winkel, terwijl de nieuwe vestiging voor lange tijd is geopend.

In april werd al bekend dat IKEA ook van plan is om een stadswinkel in winkelcentrum Madeleine in Parijs te openen. De woonwinkelketen neemt daar volgend jaar de plek in van C&A.

Bekijk de nieuwe winkel van IKEA in het centrum van Madrid op RetailTrends

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *